tisdag 31 maj 2011

Bon Appétit

I går när det var dags att försöka hitta på något att äta så åkte den gamla kokboken fram. Att hitta på vardagsmat varje dag är alltid lika svårt tycker jag. Men då är det skönt att kunna ta hjälp av min lilla vän i nöden. Vi kom fram till att något med köttfärs skulle det bli och resultatet blev detta:

Kryddiga färsbiffar med basilikasalsa

4 portioner
  • 400 g lammfärs eller nötfärs
  •   2 schalottenlök
  •   1 tsk salt
  • 2 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 krm malen kardemumma
  •   2 tsk garam masala
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk smör eller margarin
Basilikasalsa:
  •   2 dl grovhackad färsk basilika
  •   2 dl matlagningsyoghurt eller naturell yoghurt
  •   0.5-1 tsk chilipulver
  • 1 tsk flytande honung
  • 1-2 tsk färskpressad citronsaft
  •   0.5 tsk salt

Gör så här

Börja med att blanda samman alla ingredienser till salsan och ställ den svalt.
Skala och hacka löken. Blanda färsen först med salt, sedan med övriga ingredienser, för hand eller med matberedare.
Forma portionsstora biffar. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek biffarna 3-4 minuter på varje sida, eller grilla dem i en smord grillpanna.


Till det gjorde jag ugnsbakad färskpotatis:

Färskpotatis
Rödlök
Timjan
Olivolja
Salt
Peppar

Blandas i en långpanna, in i ugnen ca 200 grader, ca 30-40 minuter.

Testa gärna du kommer inte att ångra dig.
Smaklig måltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar